Sadhana | Kundalini Yoga Eindhoven

Sadhana

Sadhana is Sanskriet voor oefening of discipline of de (dagelijkse) persoonlijke spirituele beoefening. Sadhana kan een paar minuten mediteren zijn als je ’s ochtends opstaat, het kan een yoga les zijn die je bezoekt, of elke andere spirituele bezigheid.

In de traditie van de Kundalini Yoga raadt men aan om ’s ochtends sadhana te doen, in de uren voor zonsopgang. Dit is de beste tijd voor spirituele oefening, en het bereidt je voor op de komende dag.

Sadhana is meestal als volgt opgebouwd:

  • Reciteren van Japji Sahib* (± 25 min)
  • Kundalini Yoga (± 60 min)
  • Meditatie met gezongen mantras (62 min)

*Japji Sahib is een heilige tekst die geschreven is door Guru Nanak (1469 – 1539), stichter en eerste Guru van Sikh Dharma. Japji Sahib en de mantras kun je hier downloaden:
-Japji Sahib: A4 formaat of booklet formaat;
-mantras: A4 formaat of booklet formaat.

Wel wordt gevraagd met respect om te gaan met deze documenten. Er zijn ook apps voor de smartphone om Japji Sahib te lezen en er zijn ook ebook versies.

Vanaf 6 november 2022 is er elke eerste zondag van de maand een Sadhana in Geldrop. Kijk op nieuws voor meer informatie. 

Yogi Bahjan over sadhana

“What is sadhana? It is a process which you do every day to grow, to be. There is a fight in this lifetime: to be or not to be. Nobody can destroy you. . . .You destroy yourself by not being yourself.” ~Yogi Bhajan

Lees hier meer quotes van Yoghi Bhajan over sadhana.

Hier is een lezing van Yogi Bhajan over sadhana: